fredag den 4. januar 2013

Fiks fugerne ved døre og vinduer

De elastiske fuger ved døre og vinduer skal være glatte og tætte. Er de møre og have revner, bør du skifte dem ud, så du undgår træk og kuldebroer inde i huset. Efteråret er et godt tidspunkt, og med lidt håndelag kan du gøre det selv.

Valg af fugemasse
Vælger du at udskifte fugerne selv, er det vigtigt, at du bruger den rigtige fugemasse. Ved mindre reparationer er det bedst at bruge samme type fugemasse som den gamle. Det sikrer, at de to fugemasser kan arbejde sammen. Er du i tvivl om typen, kan du tage et stykke af den gamle med ind til forhandleren. Til udendørs brug er det bedst med en elasticitet på 25%. Se deklarationen på tuben.

Fugamasse fås også i forskellige farver, så du kan finde den, der passer til huset. Mange vælger farve efter rammen på døren, men det er ikke nogen god ide. Du skal kunne se, hvad der er ramme, og hvad der er fuge. Derfor bør du se på murværket, når du vælger farve. Hvis fugen i murværket f.eks. er sort, ser det pænt ud med en sort fuge omkring vinduer og døre. Er den sandfarvet, bør du også vælge en sandfarvet.

Fugebund
En elastisk fuge må kun hæfte på to sider, ellers kan den ikke udnytte sin elasticitet. Det sikrer du ved at lægge en fugebund af et materiale, som fugemassen ikke kan hæfte på, og som stadigt kan fungerer som stopklods, så fugen får den rette tykkelse. Er der ikke plads til en rund fugebund, kan du lægge en fugetape i bunden af fugen i stedet.

Du skal bruge
  • En hobbykniv og evt. en elektrisk ”Fein-cutter”.
  • En fugepistol.
  • Fugemasse af den rigtige type og farve.
  • Fugebund. Tykkelsen skal passe til fugen.
  • En gennemvædet glittepind af træ, som skal være lidt smallere end fugen.
  • En bøtte vand med en smule opvaskemiddel i.

Sådan gør du
  • Skær den gamle fuge ud – alt skal væk.
  • Læg en fugebund i, så fugens dybde bliver cirka det halve af den bredde. Hvis rillen er 16 mm bred, skal dybden være 8 mm. Husk, at der helst skal være luft under fugebunden, dvs. mellem fugebund og isolering.
  • Tryk fugemasse ud i et jævnt lag hele vejen ned. Måske skal du øve dig først, så du får føling med, hvor hurtigt fugepistolen skal flyttes i forhold til mængden, der trykkes ud.
  • Pres fugemasse forsigtigt ned i fugen med en våd glittepind. Glat fugen, så den flugter pænt med karmen. Husk, at glittepinden skal være gennemvædet med vand med en smule opvaskemiddel i.

Fuger ved døre og vinduer
Fuger omkring vinduer og døre vil med tiden nedbrydes ælde, vejr og vind. Især syd- og vestvendte facader er udsat for henholdsvis sol og regn. Desuden kan bevægelser mellem muren og vinduesrammen skabe revner og sprækker i fugen.

Udover varmetab og træk kan dårlige fuger omkring vinduer og døre give problemer med indtrængende fugt og dermed risiko for råd- og svampeskader i trævinduer og -døre.

Tjek, om de udvendige fuger slipper karm eller mur, eller om fugen smulder og falder ud. Har du en mørtelfuge udvendig, vil der altid være en smal sprække mellem fuge og karm, som ingen betydning har.
Indvendigt fra kan du tjekke, om fugerne er utætte, ved at føre hånden langs kanten af vinduesrammen og mærke, om det trækker.

Normalt siger man, at den indvendige fuge skal være luft- og vindtæt, mens den udvendige skal være regntæt, men diffusionsåben. Diffusionsåben vil sige, at fugt ikke kan trænge ind udefra, men godt slippe ud indefra, så fugten ikke spærres inde mellem karm og mur.

Sådan reparerer du fuger ved døre og vinduer
  1. Fjern den gamle fuge helt, og tjek ved samme lejlighed, om isoleringen mellem mur og vindue er i oden.
  2. Indvendig fuge: Læg en liste af skumgummi op ad isoleringen. Listen, kaldet en bundstopliste, sikrer, at fugen får den rigtige tykkelse. Læg en fuge af elastisk fugemasse af akryl eller silikone. Følg brugsanvisningen for det enkelte produkt. Skjul eventuelt fugen med en liste.
  3. Udvendig fuge: Den udvendige fuge lægges uden på isoleringen. Efterlad et mellemrum mellem isolering og fuge til ventilation. Udvendigt kan du fuge med mørtel (ca. 25-30 mm) eller fugebånd. Følg brugsanvisningen for det enkelte produkt.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar